Maslinovo ulje sa Šolte je posljednjih godina postiglo odlične rezultate i nagrađeno je na međunarodnom JOOP natjecanju maslinovog ulja.
Šolta je poznata po svojoj povijesti vinarstva i proizvodnje maslinovog ulja. Zato imajte to na umu i probajte neke od lokalnih proizvoda tokom svog boravka.
Vina na Šolti
Vino “Dobričić” je stara, izvorna sorta grožđa, koja se uglavnom uzgaja na otoku Šolti. Odlikuje se izuzetno tamnom, rubin crvenom bojom.
Predak je plavca malog, najbolje dalmatinske sorte. Na radost posetilaca razvija se i pčelarstvo, gde se može degustirati vrhunski med.
Članovi Udruženja Zlatna Šoltanka osvojili su sve nagrade u Tokiju 2021. godine! Japan Olive Oil Prize (JOOP) međunarodno je natjecanje čiji je cilj promoviranje svjetskih ekstra djevičanskih maslinovih ulja. To predstavlja jedinstvenu priliku za proizvođače da povećaju svijest o svojoj robnoj marki na međunarodnim tržištima.
Japan je posebna azijska zemlja u kojoj potražnja za visokokvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem najviše raste. Kada je u pitanju maslinovo ulje, oni teže samo najboljem. JOOP označava izvrsnost i pravičnost u ocjenjivanju, koju dodjeljuje međunarodno priznati žiri. Ulja koja učestvuju su odabrana na osnovu procesa slijepe degustacije iu potpunosti u skladu sa propisima EU.